's winters ijskarren bouwen

Dat was een succes, maar na een auto-ongeval in 1999 besloten ze de ijssalon van de hand te doen. “Dat ongeluk had een grote impact. We konden het niet meer volhouden, daarom hebben we de zaak verkocht. Het stuk grond in Vaassen, waar we nu wonen, hadden we toen al gekocht. Daar hebben we een hal gebouwd om verder te gaan met de bouw van karren. We zijn ook verder gegaan met de standplaats in Gortel, samen met Dennis Riphagen die toen al jaren in dienst was. Ik heb namelijk steeds mijn personeel, meestal twee á drie mensen in dienst gehouden om ze in de wintermaanden ijskarren te laten maken. Zo was ik het jaar daarop verzekerd van personeel en bovendien leerden ze nog een vak erbij.”

De bouw en het onderhoud van de ijskarren en ook van ijsverkoopwagens doet Rozeboom tegenwoordig alleen, bijgestaan door zijn vrouw. Rozeboom produceert seriematig. Hij heeft nog zes Piccolo’s staat, karren met plaats voor vijf of tien bakken ijs (één-of tweelaags) van in totaal 50 liter. “Als ik die zes verkocht hebt, stop ik met de Piccolo’s. Ik heb er dan zo’n 160 á 170 gebouwd. Je vindt ze vooral veel in Belgie, maar ze worden overal gebruikt, van Japan tot Canada. Alleen in Italie rijden mijn ijskarren niet… Ik stop met de Piccolo’s omdat de prijs van de onderstellen, die uit Polen komen, verdrievoudigd is. Dan moet i kde karren ook een stuk duurder maken en dat wil ik niet. Met de andere ijskarren ga ik wél door.” Rozeboom, die al meer dan veertig jaar jaarlijks afreist naar de ijsbeurs MIG in Longarone, denkt weleens aan stoppen. “Ik wordt in april 69 jaar. “ hij grinnikt: “Het ‘probleem’ is dat het allemaal hartstikke goed gaat en de klanten blijven maar komen.”

De sfeervolle ijskarren bieden ijssalons veel meerwaarde, meent Rozeboom. “IJsbereiders kunnen zich ermee profileren op feestjes van klanten, bij sportverenigingen en op de plaatselijke braderieën. Ze kunnen dan reclame maken voor hun zaak. Je moet er dan wel voor zorgen dat je herkenbaar bent. Daarom gebruik ik voor de ijskar de belettering en de kleuren die ook voor de ijssalon worden gebruikt. De schilderingen van de authentieke ijskarren worden door een kunstschilder gemaakt.”

biografie jan rozeboom
how It’s made ijskarren rozeboom