winterse ijskarren: een tijdloze ambacht

Terug in de tijd

Het begin van een nieuw hoofdstuk werd geschreven na een auto-ongeval in 1999, toen de beslissing werd genomen om de ijssalon van de hand te doen. Het ongeluk liet een diepe indruk achter en maakte het voortzetten van de zaak onmogelijk. Gelukkig hadden ze destijds al een stuk grond in Vaassen gekocht, waar ze nu hun thuis hebben. Op deze locatie werd een werkplaats gebouwd om het ambacht van het bouwen van ijskarren voort te zetten. Samen met Dennis Riphagen, een trouwe medewerker die al jaren in dienst was, ging het avontuur verder. Gedurende de wintermaanden bood Rozeboom werk aan zijn personeel, meestal twee tot drie personen, om hen op te leiden in het vak van ijskarrenbouw. Zo was hij verzekerd van ervaren personeel voor het komende jaar en kregen ze de kans om een nieuw ambacht te leren.

Tegenwoordig is het bouwen en onderhouden van ijskarren en ijsverkoopwagens het werk van Rozeboom en zijn vrouw. Hij heeft zich toegelegd op seriematige productie. Momenteel heeft hij nog zes Piccolo’s, karren die plaats bieden aan vijf of tien bakken ijs (één- of tweelaags) met een totale capaciteit van 50 liter. Zodra deze zes verkocht zijn, zal hij stoppen met de productie van de Piccolo’s. In totaal heeft hij er al zo’n 160 á 170 gebouwd. Hoewel ze voornamelijk in België te vinden zijn, worden ze over de hele wereld gebruikt, van Japan tot Canada. Alleen in Italië rijden zijn ijskarren niet rond. Het besluit om te stoppen met de Piccolo’s is ingegeven door de drievoudige stijging van de prijs van de onderstellen uit Polen. Het zou betekenen dat de karren ook aanzienlijk duurder moeten worden, en dat is niet wat hij wil. Met de andere ijskarren zal hij echter wel doorgaan.

Rozeboom, die al meer dan veertig jaar jaarlijks afreist naar de ijsbeurs MIG in Longarone, denkt soms aan stoppen. Met een lichte grijns zegt hij: “Inmiddels ben ik 75 jaar. Het ‘probleem’ is dat alles geweldig gaat en de klanten blijven maar komen.”

Volgens Rozeboom bieden de sfeervolle ijskarren veel toegevoegde waarde voor ijssalons. “IJsbereiders kunnen zich ermee profileren op feestjes van klanten, bij sportverenigingen en op plaatselijke braderieën. Ze kunnen zo reclame maken voor hun zaak. Het is belangrijk om herkenbaar te zijn. Daarom maak ik gebruik van de belettering en kleuren die ook in de ijssalon worden gebruikt. De schilderingen op de authentieke ijskarren worden verzorgd door een getalenteerde kunstschilder.”

Uitverkochte klassiekers

Ontdek de charme en geschiedenis van onze uitverkochte klassieke ijskarren, eeuwig vastgelegd in beeld voor uw inspiratie en plezier.

Limited editions

Ervaar exclusiviteit en innovatie met onze gelimiteerde editie ijskarren, ontworpen voor de unieke ijservaring.