Dit is Jan.

Jan Rozeboom, een man met een langdurige carrière in de ijssector, heeft een opmerkelijke weg afgelegd in zijn leven. Op veertienjarige leeftijd begon hij noodgedwongen met het venten van ijs in Apeldoorn en omstreken. Zijn vader, Evert Rozeboom, was oorspronkelijk eigenaar van een fietsenzaak maar moest vanwege gezondheidsredenen op zoek naar lichter werk. Hij begon met het verkopen van ijs vanuit een bak achterop een Tsjechische motor, genaamd de CZ, op verschillende markten en vanaf een vaste standplaats in Gortel.

Het leven nam echter een tragische wending toen vader Rozeboom in 1960 overleed. Plotseling moest de veertienjarige Jan ervoor zorgen dat hij brood op de plank kon brengen voor het gezin, bestaande uit nog twee jongere broertjes. Hoewel hij op dat moment nog naar de Ambachtsschool ging, nam hij de verantwoordelijkheid op zich en zette het ijsventen voort op de standplaats in Gortel.

Na het afronden van zijn opleiding vond Jan werk als orgelbouwer. Hij combineerde deze baan met het verkopen van ijs tijdens het seizoen. Zijn dagen waren gevuld met hard werken. ’s Ochtends bezocht hij de fabrieken, ’s middags stond hij op zijn vaste standplaats en ’s avonds ging hij langs de huizen om ijs te verkopen tot laat in de avond. Daarnaast moest hij nog ijs maken voor de volgende dag. Het was een uitputtende routine, maar Jan zette door.

Na tien jaar werken als orgelbouwer begon Jan te merken dat zijn lichaam het zware werk niet meer kon bijbenen. Hij viel soms zelfs in slaap aan de tekentafel. Op een dag vertelde zijn baas hem dat hij moest kiezen tussen zijn werk als orgelbouwer en het ijsventen. Met pijn in zijn hart besloot Jan om het ijsventen voort te zetten en nam afscheid van zijn baan als orgelbouwer.

Gelukkig had Jan tijdens zijn jaren als orgelbouwer waardevolle vaardigheden ontwikkeld die hem van pas kwamen in zijn ijsventerscarrière. Het werken met hout en metaal had hem de nodige kennis en expertise gegeven om ijskarren te bouwen. Hoewel hij niet langer zelf ijs bereidde, kon hij nog steeds zijn passie voor de ijssector voeden door zijn vaardigheden te gebruiken om ijskarren te bouwen.

Nu, na meer dan 55 jaar actief te zijn geweest in de ijssector, blikt Jan Rozeboom terug op zijn carrière. Hij heeft veel geleerd, hard gewerkt en obstakels overwonnen. Maar bovenal heeft hij zijn liefde voor ijs behouden en heeft hij bijgedragen aan de ijsbereidingsgemeenschap door zijn expertise in het bouwen van ijskarren. Zijn verhaal is er een van vastberadenheid, toewijding en de bereidheid om nieuwe wegen in te slaan om zijn passie levend te houden.

Bekijk Jan en zijn passie